18 juli 2017

De Korenmaat, eerste stadsboerderij met eigen zonneveld

Stadsboerderij de Korenmaat van Natuurcentrum Arnhem is de eerste stadsboerderij in Nederland die nu al haar stroom opwekt met een eigen zonneveld. Slim Opgewekt plaatste maar liefst 180 zonnepanelen in veldopstelling op het weiland bij de Korenmaat. Voor het zover was moesten heel wat drempels worden overwonnen. Arnold Steenhuis, beheerder van de Korenmaat: “In 2015 besloten we dat we onze eigen zonnestroom op wilden gaan wekken. Anders dan bij stadsboerderij Presikhaaf, de andere inmiddels stroomneutrale boerderij van Natuurcentrum Arnhem, waren de daken van de Korenmaat niet geschikt om zonnepanelen te installeren. Samen met Slim Opgewekt maakten we daarom het plan om een zonneveld te realiseren. Het verkennen van mogelijke locaties en het verkrijgen van de benodigde vergunningen heeft even geduurd. De laatste stap namen we vorige week. Toen kreeg onze beperkte elektriciteitsaansluiting een upgrade zodat we ruim baan hebben voor onze eigen zonnestroom. We kunnen nu dus met trots zeggen dat we de eerste Stadsboerderij van Nederland zijn die dankzij een zonneveld stroomneutraal is”.

Zuinige lampen
Naast de aanleg van het zonneveld zijn ook alle conventionele lampen vervangen door zuinige ledlampen. Door de ledverlichting en zonnepanelen bespaart de Korenmaat elk jaar 53.700 kg grijze stroom. Dit komt neer op zo’n 30.100 kg minder CO2-uitstoot in de lucht. Als de stadsboerderij niet zou verduurzamen, maar wel deze uitstoot wilde compenseren, zouden er ruim vijf voetbalvelden vol geplant moeten worden met 1.500 volwassen eiken.

Toegankelijk Energiescherm
Hoeveel zonnestroom het zonneveld precies opwekt en hoeveel stroom de stadsboerderij verbruikt kunnen bezoekers binnenkort live zien op een beeldend Energiescherm. Slim Opgewekt ontwikkelde het scherm speciaal voor de stadsboerderijen van Natuurcentrum Arnhem. De opwek van de panelen wordt op het scherm vertaald naar de tijdsduur dat je er bijvoorbeeld een biggenlamp, grasmaaier of heggenschaar voor kunt gebruiken.

Andere duurzame energie-ontwikkelingen
Natuurcentrum Arnhem investeert al enige tijd in duurzame energie-oplossingen. Het zonneveld is voor nu de laatste aanwinst. De Korenmaat realiseerde al eerder diervriendelijke ledverlichting op de parkeerplaats van de stadsboerderij en een stand-alone zonnepaneel op het terras van boerderijcafé de Hooijmaat waarmee mensen hun laptop en mobiele telefoon kunnen opladen. Daarnaast wordt binnenkort een fietsenrek met laadmogelijkheden voor e-bikes geplaatst en wordt i.s.m. de gemeente Arnhem en het bedrijf Allego gewerkt aan het realiseren van een laadpaal voor elektrische auto’s.

Stadsboerderij De Korenmaat is onderdeel van Natuurcentrum Arnhem