Wilgenlaantje

Een wilgenlaantje tussen onze perenbongerd en dijkweide bepaalt sterk het beeld van Stadsboerderij De Korenmaat vanaf de Huissensedijk.

Levenscyclus

De oudste knotwilgen in deze laan zijn ongeveer 50 jaar. Bomen op leeftijd scheuren langzaam uit elkaar. Dat is het begin van het einde en binnen tien jaar vallen ze dan wel om. Een stervende boom vervangen we door een nieuwe zware tak met een diameter van acht tot tien centimeter een meter diep in de grond te graven. Binnen een paar jaar staat er weer een fatsoenlijke boom.
De knot ontstaat omdat daar alle takken worden afgezaagd. In met name de oudere wilgen vormt de knot een voedingsbodem voor andere planten. Het is een verzamelplek voor bladeren, zand en ander organisch materiaal. Zaadjes van planten die hier in waaien, kunnen dus makkelijk groeien. Varens, kleine boompjes of zelfs eendennesten kun je aantreffen.

Korenmaat-wilgenlaan_DSC1615

Knotten

De  knotwilgen knotten (snoeien) we jaarlijks, om en om. De dikkere twijgen worden afgezaagd, de dunnere geknipt. Elke boom is dus om de twee jaar aan de beurt.
Wilgen knotten gebeurt tijdens de wintermaanden. Als je de twijgen midden in het groeiseizoen zou verwijderen, valt de zuurstofproductie in één keer weg. De stam van de knotwilg sterft dan af. We versnipperen al het snoeihout en gebruiken dat om bijvoorbeeld paden te maken in het speelmoeras.

Korenmaat-wilgen-snoeien_DSC0194

Korenmaat-wilgen-snoeien_DSC0192

Korenmaat-wilgen-snoeien_DSC0193

Na het snoeien in de winter start de groei van de wilgentwijgen in de lente weer snel.

20160520_121854_resized

Ganzen

De sloot naast de wilgenlaan is de vaste verblijfplaats voor de tamme (witte) boerengans en Twentse landgans. Deze vogels zijn binnen moeilijk te huisvesten vanwege onderlinge onverdraagzaamheid. In de winter houden we het water in de sloot open. Bij strenge vorst zorgen we voor schuilgelegenheid, bijvoorbeeld in de vorm van opgestapelde strobalen.

Korenmaat-ganzen-20150510_FAM3403-21920-x-10801-500-sec

 

Stadsboerderij De Korenmaat is onderdeel van Natuurcentrum Arnhem