Volière

Op onze stadsboerderijen houden we dierenrassen die belangrijk zijn (geweest) voor de Nederlandse landbouw, aangevuld met kinderboerderijdieren. Voor veel van onze dierenrassen geldt dat ze uit een bepaalde streek van Nederland komen. In de volière houden we voornamelijk kippen en duiven. Onze kalkoenen lopen meestal op het erf en bij de wilgenlaan leven onze ganzen.

De oud-Hollandse kippensoorten die we hebben: Assendelfter, Barnevelder, Groninger meeuwen, Welsummers, Noordhollandse blauwe. De Noordhollandse blauwe is een zogenaamde ‘dubbeldoel’ kip: hij levert eieren én vlees. De bekende Barnevelder is bijvoorbeeld een echte legkip, die vooral wordt gehouden om zijn eieren. Elk ras heeft zijn eigen ras-specifieke kenmerken zoals verenkleed, patronen op het verenkleed, kleur en grootte. Maar ook in gedrag onderscheiden kippen zich ten opzichte van elkaar. De Groninger meeuw is bijvoorbeeld heel beweeglijk en de Noordhollandse blauwe erg rustig.

Korenmaat kip 20150119_FAM1731

Een leuk weetje is dat je aan de buitenkant van een kip kunt zien wat voor kleur het legt. De kleur van het oorlelletje van de kip bepaalt bij de meeste rassen ook de kleur van de eieren.  Bij alle vogels komen ontlasting en de eieren uit dezelfde opening. Vogels kunnen ook niet plassen: de ureum komt altijd samen met de ontlasting. Op de kippenpagina vind je meer informatie.

Hollandse-Kapucijn_DSC1032

Onze duivensoorten zijn de Gelderse Slenk, Nonnetjes en Pauwstaartjes Die laatste duivensoort is geen Nederlands maar een Aziatisch ras. Hier vind je meer informatie over duiven.

Korenmaat-kalkoen-20150510_FAM33931920-x-12811-200-sec

 

Kalkoenen worden vooral om het vlees gehouden, hier op de boerderij om de sier. De mannetjes kalkoenen zijn beduidend groter. Ze lopen vaak te pronken. In het voorjaar kunnen ze wel eens vervelend doen naar omstanders omdat ze hun vrouwtjes willen beschermen. Om te imponeren kan het mannetje zijn lellen helemaal volpompen met bloed. Datzelfde geldt voor het opzetten van de staartveren in een boog en het slepen met hun vleugelveren over de grond.

Korenmaat-voliere_DSC1572

Stadsboerderij De Korenmaat is onderdeel van Natuurcentrum Arnhem