Varkens

Op stadsboerderij De Korenmaat houden we de volgende varkensrassen:

Voortplanting
Gemiddeld hebben we 3 zeugen op stadsboerderij De Korenmaat. De biggetjes worden bijna allemaal verkocht zodra ze groot genoeg zijn. Onze varkens krijgen twee keer per jaar een toom biggen. Het duurt ongeveer 3 maanden, 3 weken en 3 dagen voordat de biggen geboren worden. Een varken krijgt gemiddeld 13 biggetjes.

Jonge dieren
Biggen kunnen meteen lopen en goed voor zichzelf zorgen, het zijn zogenaamde nestvlieders. De biggen drinken ongeveer 6 weken bij hun moeder. De zeug heeft een grote uier met wel 14 spenen. Elke big drinkt uit zijn eigen speentje. Als er meer biggetjes dan spenen zijn, moeten ze op hun beurt wachten. De achterste speen geeft het minste melk. Daar liggen dan vaak ook de kleinste en minst sterke biggen. In de kraamhokken op onze boerderijen zie je altijd een lamp hangen. Die is bedoeld om de biggetjes warm te houden. Je ziet ze dan ook meestal op een kluitje onder de lamp liggen slapen.

Biggen_DSC0216

Biggen_DSC0235

Voeding
Varkens zijn bijzondere dieren. Ze lijken een beetje op mensen. Zo houden ze van zoetigheid en is de geur en smaak van voedsel voor hen belangrijk voor een goede eetlust. Op de stadsboerderijen eten ze vooral brokken en brood. Maar ze lusten ook graag rauwe eieren. Varkens gebruiken hun neus om de grond om te woelen. Dit noemen we wroeten of zoelen. Ze zoeken naar wormen, insecten en andere eetbare dingen als wortels, knollen, zaden, fruit en bessen.

Leefomgeving
De varkens op de boerderij hebben een droge en ruime stal met genoeg stro om op te kunnen rusten. Daarnaast hebben ze een uitloop naar buiten, die deels is verhard met stenen. Zo kunnen de varkenshoeven op een natuurlijk manier afslijten. Natuurlijk is er ook een modderpoel om in te ‘zoelen.’ Varkens hebben bijna geen zweetklieren en koelen af door het nemen van een modderbad. En het zorgt voor een beschermend modderlaagje tegen parasieten. In de modderpoel liggen ballen. Varkens gebruiken die om mee te spelen.

Presikhaaf-biggen-20150202_DSC0964

Varkensweetjes

  • Varkens hebben een lichte huid met weinig haren. Ze kunnen snel verbranden in de zon. Daarom hebben de varkens in de zomer een doek boven de uitloop hangen, zodat ze niet verbranden. Natuurlijk kunnen ze ook naar binnen gaan als ze dat willen.
  • Het voeren van keukenafval aan varkens is bij wet verboden. Het voeren van aardappelschillen en rauwe aardappels wordt sterk afgeraden. Het kan ervoor zorgen, dat varkens ziek worden.

Stadsboerderij De Korenmaat is onderdeel van Natuurcentrum Arnhem