Struinmoeras

Het struinmoeras op Stadsboerderij De Korenmaat is een plek met een natuurlijk karakter waar je lekker kunt rondstruinen. Je kunt ook zelf grondwater omhoog pompen en in het moeras laten lopen. Er staan een aantal wilgenhutten, er is een dicht struikgewas en er liggen omgevallen bomen. Op een stap-palenpad kun je ‘boven de sloot’ lopen en in de loop van 2016 komt er een avonturenbrug. Het is er vaak modderig, soms ook droog. Je kunt er water- en oevervogels tegenkomen en insecten zoals libellen die je op andere plekken op de boerderij niet zult vinden. Kortom een spannende, rustige plek om lekker vies te worden!

Korenmaat-struinmoeras_FAM5566

 20160520_121815_resized

Seizoenen

In het struinmoeras kun je de seizoenen heel goed voelen en zien. Als het riet afgestorven is en het grondwater stijgt door regenval, zie je ineens hoeveel water er in de plas kan staan. Dan zwemmen er vaak meer eenden en waterhoentjes. Het eilandje met de grote wilg is dan een echt eilandje geworden. Het knuppelbruggetje staat dan bijna onder water en ook de omringende sloten staan dan vol water.
Midden in de zomer, tijdens een droge periode, is het een groene oase. Het riet groeit bijna tot in het midden van de plas en de (knot)wilgen staan vol in het blad. Zelfs de wilgenhutten zijn dan weer groen geworden. Dan hoor en zie je weer meer kleine zangvogeltjes en ritselt er van alles in het moeras.

Korenmaat-struinmoeras_FAM5565

Kleigat

Dit moeras is ontstaan door het uitgraven van kleigrond. Deze kleigrond had de boer, die hier zijn bedrijf had, nodig om het terrein wat op te hogen. Het kon hier namelijk behoorlijk nat zijn als de waterstand in de Rijn hoog was en als het flink had geregend. Vroeger moesten de boeren die aan een dijk woonden zelf de dijk onderhouden. Hoe meer land je had des te meer meters van de dijk je in de gaten moest houden. Daarvoor werden ook deze kleigaten gegraven. Je ziet ze nog veel bij boerenbedrijven langs een dijk.

Korenmaat-struinmoeras_FAM5563

Kolk

Een kleigat is niet hetzelfde als een kolk of wiel, waai, waal of weel. Dat is namelijk een diep gat dat is ontstaan doordat bij een dijkdoorbraak het water van een rivier  met veel kracht het achterliggende land binnen stroomt. Deze kolken (kolkend water)  zie je ook veel langs de dijken.
Door de diverse dijkdoorbraken en de kleigaten die de boeren hebben gegraven, lagen er verspreid in het landschap met water gevulde gaten als drinkplek en leefgebied voor de ‘wilde dieren’.
Ideale plekken voor bijvoorbeeld amfibieën om hun eieren af te zetten in het water. Nu veel van deze kleigaten en wielen in de loop der jaren weer gedempt zijn of zijn dichtgegroeid. gaat het ook minder goed met deze amfibieën. Gelukkig zijn er wel weer mensen die ervoor zorgen dat er meer van deze watergaten komen. Hierdoor kom er weer meer variatie in het landschap en dat is voor veel soorten dieren en planten goed.

Korenmaat-struinmoeras_DSC1621

Stadsboerderij De Korenmaat is onderdeel van Natuurcentrum Arnhem