Konijnen

Konijnenrassen variëren erg in grootte, kleur, vachtlengte en stand van de oren. Er zijn 4 categoriën: klein, middelgroot, groot en rassen met een bijzondere haarstructuur. Op onze beide stadsboerderijen kiezen we ervoor om Nederlandse konijnenrassen te laten zien. Alles bij elkaar hebben we zo’n 50 konijnen.

Voortplanting
Het duurt ongeveer een maand, voordat jonge konijntjes geboren worden. Meestal zijn dat er een stuk of vier tegelijk.

Jongen
Als de jongen net geboren zijn, liggen ze goed verstopt in een warm nest in het hok. Konijnen zijn nestblijvers. Dat betekent dat ze kaal worden geboren met hun oogjes dicht en ze kunnen nog niet lopen. Ze zijn dan nog heel kwetsbaar. Ze drinken een maand lang elke dag één keer melk bij hun moeder. Na 10 dagen gaan de oogjes open. En na twee weken zie je de jonge konijntjes lekker rondscharrelen in het hok.

Voeding
Konijnen eten het liefst gras en hooi. Hierin zitten vezels. Die zijn nodig om te voorkomen dat konijnen diarree krijgen. Bladgroenten zijn een lekkere en gezonde aanvulling waar ze dol op zijn. De konijnen op de boerderij krijgen standaard ook brokjes. We moeten wel oppassen dat we niet teveel voeren. Ze eten graag door en worden al snel veel te dik.

De tanden van konijnen groeien altijd door. Daarom hebben ze voer nodig dat ervoor zorgt, dat hun tanden voorzichtig kunnen slijten. Wij zorgen ervoor dat er altijd een flinke tak in het hok ligt om op te knagen. Als tanden te lang worden, kunnen ze niet goed meer eten en worden te mager en ziek. We geven geen knaagsteen, daarin zit te veel kalk. Een lekkere stok is goed genoeg.

Huisvesting
Konijnen leven graag in groepen, maar kiezen er ook vaak voor om alleen te zijn. Daarom zijn onze konijnenhokken zo gemaakt, dat de konijnen genoeg ruimte hebben om samen te zijn of een ander hok of verblijf te kiezen om alleen te zijn.
In dit filmpje zie je hoe heerlijk onze konijnen het vinden om buiten te zijn.

Konijnen op de boerderij

Konijnenweetjes

  • Kou is geen probleem voor konijnen. Tocht, vocht en hitte wel. Dan worden ze snel ziek. Op de boerderij hebben de konijnen een hok waar ze altijd een droge en beschutte plek hebben.
  • Konijnen graven graag. Daarom hebben we op de boerderij het hekwerk van het buitenverblijf ver genoeg in moeten graven, zodat de konijnen hun eigen gangen kunnen graven zonder uit te breken.

Stadsboerderij De Korenmaat is onderdeel van Natuurcentrum Arnhem