Kalkoenen

Op onze stadsboerderij hebben we Crollwitzer kalkoenen. Kalkoenen worden vooral om het vlees gehouden, maar hier op de boerderij om de sier. De mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes en ze lopen vaak te pronken. Om de vrouwtjes te imponeren kan het mannetje zijn lellen volpompen met bloed, zijn staartveren in een boog opzetten en slepen met zijn vleugelveren over de grond. In het voorjaar kunnen ze wel eens vervelend doen naar omstanders omdat ze hun vrouwtjes willen beschermen.

Voortplanting
Pas als een kalkoenhen 8 maanden oud is, begint ze eieren te leggen. Dat doet ze eens in de 4 dagen. Een kalkoen maakt haar nest op de grond. Ze beschermt het nest tegen indringers. Na een maand komen de eieren uit.

Jongen
De kuikens blijven de eerste dag in het nest, maar daarna komen ze naar buiten. Ze kunnen dan al snel goed voor zichzelf zorgen. Het duurt ongeveer 2 weken voordat ze een beetje kunnen vliegen. Een kuiken blijft 4 tot 10 maanden bij zijn ouders.

Voeding
Kalkoenen eten elke dag een paar kleine scherpe steentjes, ook wel maagkiezel genoemd. In de maag helpen deze steentjes om de harde zaden die de vogel eet, te vermalen. Als de steentjes versleten en niet meer scherp zijn, worden ze weer uitgepoept.

Leefomgeving
Onze kalkoenen zijn het hele jaar door buiten. Ze gaan graag op onderzoek uit en hebben daarom de ruimte nodig in een stuk weiland of grote volière. Kalkoenen nemen graag een zandbad en daarom hebben we voor een zanderige ondergrond gezorgd. ’s Avonds zoeken ze het nachthok met de zitstokken op.

Kalkoenen op de Korenmaat

Kalkoenen-weetjes

  • Kalkoenen zijn groepsdieren. Op de stadsboerderij zitten ze dan ook niet alleen in een hok, maar hebben ze gezelschap van andere dieren.

Stadsboerderij De Korenmaat is onderdeel van Natuurcentrum Arnhem