Grote stal

De grote stal is een markant gebouw, midden op het erf van Stadsboerderij De Korenmaat. Deze stal biedt onderdak aan onder andere geiten, koeien en varkens. In de zolder zitten ook regelmatig uilen. Vroeger stond het vee hier vastgebonden. Nu lopen de dieren los in hun eigen gedeelte van de stal, dat is een van de kenmerken van een biologische boerderij.

Potstal

Onze geiten- en koeienstallen zijn zogenaamde potstallen.  In de periode dat de dieren hier verblijven, voegen we steeds vers strooisel toe om de stallen schoon en comfortabel te houden. Het mengsel van opgepotte mest en stro (hier komt het woord poststal vandaan) verwijderen we geregeld uit de stal en gooien het op de mestvaalt. In de potstal begint het oppotten van mest met vers strooisel opnieuw. Het mengsel van stro en mest wordt op het land gebruikt als meststof.

Korenmaat-grote-stal_DSC1628
Varkens in de grote stal in het stro.

Seizoenen

In de zomer, als het meeste vee in de weiden loopt, is het wat minder druk in de stal. In het najaar gaat al het vee weer terug in de stal, ergens tussen half oktober en eind november. Koeien krijgen, net als veel andere dieren met een vacht, een dikkere vacht zodra de dagen korter worden en de winter er aan komt. Een warme wintervacht zou er voor zorgen dat ze te veel gaan zweten in de relatief warme stal. Om te voorkomen dat ze hierdoor verkouden worden of last krijgen van parasieten, krijgen ze een scheerbeurt zodra ze naar binnen gaan.

Na de winter mag gaat het vee weer naar buiten zodra de omstandigheden dat toelaten. Dat is afhankelijk van weersomstandigheden, grondsoort en grasgroei. Bij een vochtig en koud voorseizoen in combinatie met vochtige ondergrond blijven de dieren  wat langer binnen. Gemiddeld gaan ze weer de wei in tussen half maart en begin mei. Dat levert vrolijke taferelen op, de dieren hebben dan echt het voorjaar in de kop. Dit is goed te zien op dit filmpje als de koeien van Stadsboerderij Presikhaaf naar buiten gaan na een winter op stal.

Koeien-Stadsboerderij-Presikhaaf-20150415_FAM2969

Stro en hooi

Het stro kopen we in, omdat we zelf geen graan verbouwen. Stro is het restant van een graanplant waar de graankorrels uitgedorst zijn. Stro bevat bijna geen voedingswaarde en wordt daarom gebruikt als strooisel in de stal. Wij bewaren de balen stro op de zolder van de grote stal en in de loods van Stadsboerderij Presikhaaf. In de grote zolderruimte van De Korenmaat liggen in de winter wel zo’n 2.000 balen stro! De lage zoldergedeelten heten hilt. Vanuit hier kan makkelijk stro en hooi aan- en afgevoerd worden.

Stro-en-hooi_DSC1681

Stro wordt wel eens verward met hooi. Hooi is gemaaid gras dat zover gedroogd is dat je het onverpakt jaren kunt bewaren. Omdat het voedzaam is, dient dit als veevoer voor graasvee. Kuilvoer is ook gemaaid gras maar veel minder gedroogd. Daarom moet het zuurstofdicht worden bewaard in plastic balen of met plastic afgedekte rijkuilen. Zo wordt voorkomen dat het gaat verschimmelen door vocht. Goed luchtdicht verpakt, is dit ook jaren te bewaren.

Korenmaat-grote-stal_DSC1630
Koeien in de grote stal eten hooi.

Stal als kraamkamer

De grote stal is ook de plek waar bijvoorbeeld kalfjes geboren worden. Hieronder en op dit filmpje zie je hoe Anna’s Bella op 28 augustus werd geboren onder het toezicht van onze belangstellende bezoekers.

20150828_113740_resized

20150828_121338_resized

20150828_113328_resized

Geschiedenis

De grote stal van Stadsboerderij De Korenmaat is in 1830 gebouwd langs de toenmalige winterdijk aan de zuidzijde van de Rijn. Die winterdijk heette toen al de Huissensedijk. Het gebied tussen de Huissensedijk de Rijn was tot 1936 één grote uiterwaarde. In die tijd waren de dijken wat lager dan nu. Rijkere boeren konden een stal zoals deze op een terp bouwen, een zogenaamde vloedschuur. Hierdoor had het vee ook bij hoog water of een waterdoorbraak nog steeds een droge stal. Gewoonterecht bepaalde dat armere boeren uit de omgeving hun vee ook in deze stallen mochten onderbrengen tijdens de zo’n hoogwaterperiode.
Klik hier om meer lezen over de geschiedenis van Stadsboerderij De Korenmaat.

 

Stadsboerderij De Korenmaat is onderdeel van Natuurcentrum Arnhem