Bijen

Honingbijen komen in Nederland bijna niet meer voor in het wild. Het zijn huisdieren, die door een imker verzorgd worden. Op onze boerderijen staan bijenvolken van Danny Bonte en Cor Leep. Zij verzorgen de volken. De honing kun je kopen.

Voortplanting
Er is 1 koningin in de bijenkast. Zij is groter dan de andere bijen en is de enige die eitjes legt. De mannetjesbij (dar) heeft als belangrijkste taak het bevruchten van de koningin. Na de bevruchting gaat de dar dood. 

Jongen
De koningin legt eitjes en na drie dagen komen er kleine larven uit de eitjes. De werksters gaan voor deze larven zorgen. Ze voeren de larven met koninginnenbrij en bijenbrood. Na veel vervellingen, spint de larve een cocon. In de cocon verpopt de larve zich en verandert hij langzaam in een bij. Na ongeveer 21 dagen is het bijeneitje veranderd in een honingbij!

Voeding
Koninginnenbrij is een soort pasta dat gemaakt wordt door de werksters voor de larven. Dit krijgen de larven maar heel kort. Daarna eten ze, net als de andere bijen, bijenbrood dat gemaakt is van stuifmeel gemengd met honing.

Leefomgeving
Onze bijen wonen in een bijenkast. Binnen zijn heel veel kamertjes met zes muren, cellen genoemd. De werksters, vrouwtjesbijen, hebben deze kamertjes gemaakt voor de larven. Als er zoveel bijen worden geboren dat de korf te vol wordt dan vliegt de koningin met de helft van de bijen weg en begint in een andere kast een nieuw volk. De achterblijvers zorgen ervoor dat er een nieuwe koningin wordt geboren. De werksters kiezen hiervoor een larve uit, die ze met speciaal koninginnenvoer gaan voeren. Dit wordt dan de nieuwe koningin.

Honingbij-duurzaamheid

Bijen-weetjes
Er zijn veel bedreigingen voor bijen:

  • de biodiversiteit op het platteland is sterk gedaald door monocultuur.
  • op grote akkers komen weinig wilde bloemen meer voor.
  • veel bijen sterven door bestrijdingsmiddelen (zowel in de landbouw als de middelen die we gebruiken in onze tuinen om onkruid en ongedierte te bestrijden).

Dit zorgt ervoor dat er steeds minder bijen zijn. Door de manier van voedsel zoeken, leveren bijen een grote bijdrage aan de bestuiving van diverse bloemen. De bedreiging van bijen is dan ook direct een bedreiging voor onze eigen voedselvoorziening. Als er geen bijen meer zijn dan groeit er ook geen fruit meer aan de bomen.

Op onze stadsboerderijen hebben we veel variatie in gewassen op de akkers, staan er veel wilde bloemen tussen de gewassen en gebruiken we geen bestrijdingsmiddelen. De bijen kunnen hier dus ongestoord leven.

Korenmaat Bijen 20140601_FAM8161-2

Stadsboerderij De Korenmaat is onderdeel van Natuurcentrum Arnhem